Manuele therapie

Manuele therapie wordt uitgevoerd door een manueel therapeut. Deze therapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie een aanvullende masteropleiding voor manuele therapie gevolgd. De manueel therapeut kijk naar de manier waarop je beweegt en naar het geheel van gewrichten en spieren. 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is gericht op het verbeteren van de bewegelijkheid van spieren, zenuwen en gewrichten en het verminderen van pijn en stijfheid. De behandeling kan bestaan uit oefeningen, instructies en advies, vaak in combinatie met mobilisaties of manipulaties. Tijdens een mobilisatie beweegt de therapeut rustig en langzaam het gewricht. Bij een manipulatie beweegt de therapeut het gewricht snel en beheerst. Vaak merk je na een mobilisatie of manipulatie al direct verschil: je hebt minder pijn en je kunt soepel bewegen.

De manueel therapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie een aanvullende masteropleiding voor manuele therapie gevolgd. De manueel therapeut kijk naar de manier waarop je beweegt en naar het geheel van gewrichten en spieren tijdens het lichamelijk onderzoek. Ook kijkt de therapeut of er iets anders is wat mogelijk jouw klachten (mee-)veroorzaak, zoals stress of hoe je slaapt of eet.

 Mocht het nodig zijn werkt een manueel therapeut samen met de huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener. 

Wanneer maakt u een afspraak bij een manueel therapeut?

Manuele therapie kan uitkomst bieden als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt. De effecten zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • – Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • – Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • – Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • – Nekklachten
  • – Schouder- , nekklachten met uitstraling naar de armen.
  • – Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • – Heup artrose
  • – Bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut geen verbetering brengt.

Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen vindt jaarlijks verplichte her- en bijscholing plaats. Dit wordt bijgehouden in een register, namelijk het CKR (centraal kwaliteitsregister). De beroepsgroep wordt vertegenwoordigd door de NVMT. Mocht u meer informatie willen over wat manuele therapie voor u kan betekenen, kunt u deze vinden op de website van NVMT of neemt u contact met ons op. Wij helpen u graag!

Onze therapeut Iris heeft haar studie Manuele Therapie afgerond en helpt u graag verder.

Fysiotherapie behandeling
fysiotherapeut vught
Zijaanzicht behandelruimte Fysio Vught Noord.