ARTROSE

Veel mensen denken bij artrose aan slijtage van de gewrichten, maar dit is niet helemaal juist. Het gewricht is niet versleten maar het kraakbeen is dunner en zachter geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Een veelvoorkomende reumatische aandoening is artrose. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heup- en knie artrose vanaf 2018 vanuit de basisverzekering vergoed.

Ontstaan van klachten

Het is niet precies bekend hoe artrose ontstaat. De oorzaak van artrose kan zijn:

– Langdurige (over)belasting

– Erfelijkheid

– Overgewicht

– Geslacht (vrouwen hebben vaker artrose dan mannen)

– Andere ziekten van de gewrichten, zoals reuma, jicht en pseudojicht

Symptomen

De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid in het gewricht. Dit treedt op als u in beweging komt na een tijd stil te hebben gezeten of gelegen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende ochtendstijfheid. Veel mensen hebben de neiging door deze pijn de gewrichten minder te gaan gebruiken, wat op den duur ook weer beperkingen kan geven.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar komt vooral voor in:

– De heupen

– De knieën

– Onderaan de duim en aan de eindkootjes van de vingers

– De rug, nek en schouder

behandeling

Artrose is een chronische aandoening die helaas niet overgaat. Echter is het wel mogelijk de pijn te verminderen door middel van oefentherapie. De spieren rondom het gewricht kunnen getraind worden zodat het gewricht zelf minder belast wordt.

 

Oefentherapie – bewezen effectief

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Het is belangrijk genoeg te bewegen en dit stapsgewijs op te bouwen. Dit kunt u het best doen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Hij of zij kan u laten zien welke oefeningen u kunt doen zonder de gewrichten te belasten. Door regelmatig de oefeningen te blijven doen, kunt u voorkomen of uitstellen dat de klachten terugkomen of verergeren. 

vergoeding basisverzekering

Met ingang van 1 januari 2018 wordt fysio- en oefentherapie bij artrose van de heup en/of de knie vergoed vanuit de basisverzekering in plaats van uit de aanvullende verzekering. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

De vergoeding geldt voor de eerste 12 behandelingen per kalenderjaar. Omdat de behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden, tellen deze vergoedingen wel meer voor uw verplichte eigen risico.

Afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden na deze 12 behandelingen de overige noodzakelijke behandelingen vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft, moet u de behandelingen vanaf de 13e behandeling zelf betalen. Als u gedurende het kalenderjaar geen aanspraak maakt op uw eigen risico, dan zullen de eerste 12 fysiotherapie behandelingen dus verrekend worden met het eigen risico, zoals hiervoor beschreven. Wanneer u uw eigen risico al wel verbruikt heeft vanwege bijvoorbeeld medicatie, een operatie of ziekenhuisbezoek, dan worden de 12 fysiotherapie behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering zonder extra kosten.

Afspraak maken

Helaas is artrose niet te genezen, maar door de spieren rondom het gewricht te trainen kan de pijn minder worden of in sommige gevallen zelfs verdwijnen. Wilt u begeleid worden door onze fysiotherapeut? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073 200 83 13 of mail naar info@fysiovughtnoord.nl.