Enkel-voetklachten

Voet- en enkelklachten komen veel voor. Naar schatting heeft tussen de 18 en 63% van de mensen klachten van pijn of stijfheid in de voet- en enkelregio. Dat is ook niet vreemd, want de voet is een complex onderdeel van het menselijk lichaam. De voet bestaat uit 28 onregelmatige botjes welke samen 30 gewrichten vormen. Dat alles wordt aangestuurd door 32 spieren en meer dan 100 banden die alles samenhouden. De functie van de voet is om het lichaamsgewicht te dragen tijdens alle dagelijkse bezigheden. Wanneer er zich in de voet een probleem voordoet kunnen zaken zoals (trap)lopen, sporten of staan pijnlijk zijn.

oorzaak

Het kan zijn dat de klachten ontstaan door een verzwikking van de voet of door een ander ongeluk. Het kan echter ook zijn dat de klachten geleidelijk ontstaan. In de meeste gevallen is er dan sprake van een verkeerd belastingspatroon van de voet. Soms is daar een reden voor, zoals pijn in de voet, maar soms heeft het lichaam zelf een bepaald beweegpatroon aangeleerd waardoor de voet steeds op dezelfde plek de belasting moet verdragen. Op termijn kan dat leiden tot pijn en beperkingen. Het komt ook voor dat andere regio’s zoals de knie, heup of de lage rug pijnlijk worden ten gevolge van een verkeerde voetbelasting.

Behandeling

Het is belangrijk om te analyseren wat het onderliggende mechanisme is waardoor de klachten in de voet- en enkelregio ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld de diagnose ‘hielspoor’ veel verschillende oorzaken hebben. Middels een goed fysiotherapeutisch onderzoek kan vaak het probleem en het mechanisme wat hieraan ten grondslag ligt in kaart worden gebracht. Sportgerelateerde klachten, zoals klachten bij hardlopen, komen ook vaak voor in de voet en enkel. Daarvoor is het belangrijk om samen met de fysiotherapeut goed in kaart te brengen wat hieraan ten grondslag ligt.

Het maken van een hardloopanalyse of algemene bewegingsanalyse behoort dan tot een van de onderdelen van het onderzoeks- en behandelproces. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen na het onderzoek met verschillende behandeltechnieken de klacht beïnvloeden. Dit kan zijn middels mobilisaties van de gewrichten in de voet en enkel, oefeningen om de spieren te trainen en bijvoorbeeld taping. Het is belangrijk dat de behandeling aangepast wordt aan de patiënt om zo samen effectief aan het herstel te werken.

De behandeling kan bestaan uit:

– Mobilisaties van de gewrichten

– Oefeningen om de spieren te trainen

– Beïnvloeden van het belastingspatroon

– Taping ter ondersteuning

– Adviezen met betrekking tot bijvoorbeeld schoeisel en hardlooptechniek

Indien nodig wordt er overleg gepleegd met huisarts, specialist of podotherapeut.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor uw voet/enkelklacht of wilt u graag meer informatie?U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073 200 83 13 of mail naar info@fysiovughtnoord.nl.