Schouderimpingement

Bij schouderimpingement raken de weefsels onder het schouderdak beklemd tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. Onder dit weefsel vallen bot, pees, spier, slijmbeurs en kapsel. De ruimte onder het schouderdak is smal en omvat ongeveer één centimeter. Wanneer het weefsel tussen het schouderdak en de armkop opzwelt, raakt het snel bekneld en is er minder ruimte voor beweging. Vaak is het een pees die beklemd raakt, maar ook de slijmbeurs of het gewrichtskapsel kan bekneld raken en klachten veroorzaken.

Primair en secundair schouderimpingement

Er zijn twee soorten schouderimpingement: primair en secundair. Bij een primair impingement is de ruimte onder het schouderdak te smal geworden door veranderingen van de weefsels boven de kop van de bovenarm. Ouder worden kan hierbij een oorzaak spelen, maar ook een aangeboren afwijking waarbij de vorm van het schouderdak afwijkt. Daarnaast kan overbelasting de slijmbeurs irriteren die daardoor opzwelt en ruimte onder het schouderdak inneemt met impingement tot gevolg.

Bij secundair impingement wordt de inklemming veroorzaakt door weefsels die lager dan de kop van de bovenarm liggen. Deze weefsels zwellen dan bijvoorbeeld op door een instabiel schoudergewricht, te zwakke spieren of te veel/te weinig flexibiliteit in het gewrichtskapsel.

Symptomen die voorkomen bij schouderimpingement zijn:

– Pijn bij het optillen van de arm (ergste pijn rond een hoek van 90 graden)

– Pijn in het schoudergewricht

– Pijn bij liggen op de betreffende schouder

– Uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm

 

Behandeling

De behandeling van schouderimpingement richt zich op verschillende facetten. Zo zal de fysiotherapeut bijvoorbeeld de mobiliteit van uw schouder verbeteren met (manuele) therapie en samen met u de spieren in de schouder trainen in kracht, functie en stabiliteit. Ook zullen andere gebieden in uw lichaam onderzocht worden op functie, kracht en stabiliteit, zoals de romp en wervelkolom. Het lichaam functioneert als het ware als één grote keten. Instabiliteit in een bepaald gebied kan klachten geven in een ander gebied.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073 200 83 13 of mail naar info@fysiovughtnoord.nl.