Knieklachten

Met knieklachten worden alle pijn- en bewegingsklachten rond het kniegewricht bedoeld. Het kniegewricht is een bijzonder gewricht, naast bewegelijkheid moet het ook stabiliteit geven. Deze tegenstrijdigheid stelt niet alleen hoge eisen aan het gewrichtsoppervlak, maar vraagt ook ingenieuze verbindingen van de ligamenten.

Knieklachten ontstaan meestal wanneer de bewegelijkheid of stabiliteit door welke oorzaak dan ook gestoord is. Zo kan het kniegewricht pijnklachten geven omdat een soepele beweging door slijtage van het gewrichtskraakbeen niet mogelijk is, maar ook kunnen pijnklachten ontstaan door kruisbandletsel, waardoor de stabiliteit van het kniegewricht verminderd is.

Een veelvoorkomende reumatische aandoening is artrose. Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heup- en knie artrose vanaf 2018 uit de basisverzekering vergoed.

Onstaan van klachten

De oorzaak van knie klachten kunnen zeer divers zijn. Zo kent de ene klacht zijn oorsprong in sportieve activiteiten en kan de ander ontstaan door leeftijd gerelateerde slijtage.

Symptomen

Knie klachten kunnen acuut optreden, na bijvoorbeeld een val, maar kunnen ook een chronisch karakter hebben.

– Pijn bij beweging of in rust

– Zwelling

– Slotklachten (been niet kunnen strekken)

– Gevoel van instabiliteit

Klachten

– Artrose

– Kniebandletsel

– Kruisbandletsel

– Meniscusletsel

– Bursitis prepatellaris

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor uw knieklacht of wilt u graag meer informatie? U kunt contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 073 200 83 13 of mail naar info@fysiovughtnoord.nl.