ECHOGRAFIE

Echografie is een beeldvormend onderzoek dat gebruikt wordt om structuren van bijvoorbeeld spieren, pezen, gewrichtsbanden of een slijmbeurs in beeld te brengen. Om zo de oorzaak van pijnklachten te achterhalen.

Geluidsgolven worden door middel van een apparaatje (‘transducer’) in het lichaam gestuurd. Het echografieapparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de therapeut of er weefsels verdikt zijn, of er scheurtjes in zitten en of er een verkalking of vocht in het weefsel zit.

Echografie is niet schadelijk en niet pijnlijk. Behalve de aanraking en de gel voel je niets.

Hoe wordt een echografisch onderzoek uitgevoerd?

Er wordt eerst gel op de huid of op de echokop aangebracht, dat is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Uw fysiotherapeut beweegt met de echokop over de huid waar u klachten heeft. Het onderzochte gebied wordt in zwart/wit zichtbaar op de monitor. Om het hele gebied goed te kunnen onderzoeken wordt de echokop vaak in verschillende posities gezet. Ook kan het zijn dat de therapeut u vraagt om bepaalde bewegingen te maken tijdens het onderzoek.

Meestal kunt u als patiënt op het beeldscherm meekijken tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt zo’n 10-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied. Uw fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met u een behandelplan op maat opstellen.

VOORDELEN VAN ECHOGRAFIE

– Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.

– Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.

– U hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo.

– Dankzij echografie kan uw fysiotherapeut met grotere zekerheid een juist behandelplan opstellen en bent u sneller van uw klachten af.

– Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen.

– Indien uw therapeut het wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij u naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.

BIJ WELKE KLACHTEN GEBRUIKT DE FYSIOTHERAPEUT ECHOGRAFIE?

– Tinteling en pijn in de hand of voet

– Een spierblessure

– Een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking)

– Een slijmbeursontsteking

– Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden

– Onderzoek naar cystes

– Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten. Echografie wordt hierbij gebruikt als hulpmiddel bij het leren aanspannen van de juiste spieren in de onderste rompregio.

KOSTEN

De kosten voor een eenmalig echografisch onderzoek zijn €60,- . Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.